In de kijker

Hortensia’s

Momenteel potten we de hortensia’s op. Wij telen de hortensia macrophilla of boerenhortensia. Deze hortensia’s zijn winterhard en verkiezen een plekje halfschaduw in de tuin.

Hierna een overzichtje van de hortensia’s die we nu al opgepot hebben. We telen volgende soorten :

  • bolhortensia : met een bolle, goed gevulde bloem
  • teller-soorten : randbloeiers, de bloem is plat en enkel de buitenrand heeft bloemen, de binnenzijde is gevuld met gekleurde bolletjes.
  • magical-soorten : uniek qua bloemkleur, verkleuren tijdens de bloei en eindigen als groene, stevige bloem die makkelijk kan gebruikt worden in droogstukken. De plant is heel sterk en hoeft geen steun.

Hortensia’s zijn wit, tinten van rose, blauw en donkerroos (rood). Die kleuren kunnen wel eens veranderen in de tuin, dit hangt af van de zuurtegraad van de grond waar de planten staan. Een witte hortensia blijft wit, een rode blijft rood. Maar een roze hortensia kan blauw kleuren of een blauwe kan roze kleuren. Je kan het roze naar blauw laten verkleuren door aluminiumsulfaat-korrels toe te voegen aan de grond. Dit product is te verkrijgen als ‘blauwmaker’

Hortensia bloeit op het 2-jarige hout. Daarom zal een tak die je dit jaar snoeit geen bloemen geven. Wij raden aan om jaarlijks enkel takken in de struik goed in te snoeien. Maximum 1/3 van de struik snoeien en het evenwicht in de struik behouden.