In de kijker

Het verschil tussen aantasting door insecten of schimmels

Je planten worden wel eens aangetast door insecten of schimmels. Maar veel mensen zien het verschil niet. Dit is nochtans heel belangrijk want een aantasting door schimmels vraagt een andere aanpak dan een insectenplaag.

Hieronder een paar voorbeelden van aantasting door insecten :

Bij aantasting door insecten gebruik je insectendodend middel of insecticide. Je kan zowel huis-tuin of keukenmiddeltjes gebruiken, of een biologisch of chemisch bestrijdingsmiddel. Deze belagers komen overal in de natuur voor en een aantasting is snel gebeurd. Het is belangrijk zo snel mogelijk in te grijpen en de behandeling regelmatig te herhalen. Want de middelen werken dikwijls in op het insect maar hebben geen vat op de larve.

Hieronder zie je enkele voorbeelden van aantasting door schimmels. Deze ontwikkelen zich vooral bij vochtige en warme omstandigheden.

Plantenschimmels kun je gelukkig op een aantal manieren vrij goed voorkomen.

Met de volgende tips maak je de kans een stuk kleiner :

  • Wanneer planten op de juiste plaats staan en voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen
  • Zorg dat de planten niet kunnen verzwakken, geef op tijd plantenvoeding
  • Plant je planten niet te dicht op elkaar, zodat ze voldoende lucht krijgen.
  • Als je de schimmelziekte toch hebt gespot, is het verstandig om in het begin zoveel mogelijk de aangetaste bladeren te verwijderen.

Zijn de planten toch aangetast, gebruik dan een fungicide en zorg dat de aangetaste delen zo snel mogelijk verwijderd zijn.