In de kijker

Wij werken elke dag in en tussen onze planten. Onze kennis en informatie willen we ook graag met jullie delen. Daarom geven we jullie naargelang het seizoen graag een tip van het seizoen

CARYOPTERIS CLANDONENSIS

Caryopteris clandonensis
Caryopteris clandonensis

Deze struik bloeit met bijzonder veel violetblauwe bloemen van augustus tot soms wel in oktober. Het is een vrij lage, bossige struik met donkergroen blad dat aan de onderzijde viltgrijs is. De blaadjes ruiken heerlijk kruidig, het lijkt een beetje op de geur van lavendel.

• Bladverliezend • H : 75 cm tot max 1m • Bloei : aug – okt • Aantrekkelijk voor bijen • Geef tijdens droogte royaal water • Zet op een beschutte plek in volle zon. • Dek de voet af met schors om vorstschade te voorkomen

Na de bloei inkorten. Je kan in het voorjaar de plant nog verder inkorten want de bloemen worden gevormd op het nieuwe hout

Viooltjescropped-header-website-met-violen1.jpg

 

De planten in de bloembakken hebben het hard te verduren gehad deze warme zomer. Sommige soorten waren al wat beter bestand tegen de zon maar stilaan wordt het toch tijd om de herfstbeplanting in de bloembakken voor te bereiden.

Viooltjes zijn de ideale plantjes voor de herfstbloembak. Je hebt de keuze tussen de grootbloemige violen en de mini-viooltjes.

Zoals de naam het zegt : de grootbloemige soorten hebben een grotere bloem dan de miniviooltjes. Daarentegen bloeien de mini-viooltjes veel rijkelijker en zijn de bloemetjes ook beter bestand tegen regen en wind.

Als je in oktober mini-viooltjes in de bloembakken plant, geniet je van de bloei tot mei volgend jaar. Tijdens de vorst laten de viooltjes de hoofdjes hangen maar eens de temperatuur stijgt komen ook de bloemhoofdjes en blaadjes terug recht.

Je haalt je zomerplanten uit je bloembak. Minstens de helft van de potgrond in de bak vervang je door nieuwe potgrond. Voeg wat langwerkende meststof toe (osmocote) en je plant een 6-tal viooltjes per lopende meter bloembak. Je kan naar eigen keuze natuurlijk aanvullen met klimop of ander groen, heide of andere herfstbloeiers.

Zorg dat er gaten in de bloembak zijn zodat het overtollige water weg kan. Na het planten onmiddellijk gieten zodat de potgrond mooi aansluit aan de wortels van de planten. De bovenzijde kan je nog afwerken met fijne schors voor een net uitzicht en het voorkomen van grondspatten op je vensters. Naargelang de weerstomstandigheden regelmatig gieten. Natuurlijk hoef je in de herfst niet zoveel te gieten als tijdens de warme zomer. Af en toe de vinger eens in de grond steken om te voelen of de potgrond nog voldoende vochtig is.

Tijdens de vorstperiode de planten niet aanraken. Zij zullen uit zichzelf wel recupereren. In het voorjaar dan terug regelmatig gieten en eventueel bij sterke groei nog wat extra meststof bij het gietwater voegen.

Assortiment miniviolen 2018

Assortiment grootbloemige violen 2018

Even genieten van vorige zomercreaties op onze fotogalerij