In de kijker

Wij maken al volop voorbeeld-grafstukken voor de herdenking van onze dierbaren.

Deze grafstukken worden samengesteld uit hoofdzakelijk groenblijvende, winterharde planten aangevuld met bloeiende planten. Deze stukken blijven heel lang mooi op het kerkhof.

Je kan ook ander kleuren of planten kiezen.

AH2019-6 AH2019-14 AH2019-16 AH2019-17 AH2019-19 AH2019-21 AH2019-25

Cyclaam

artikel cyclaam 1Najaar, winter: het betekent automatisch dat de verwarming in huis weer aangaat. Gevolg is dat de luchtvochtigheid flink daalt. Droge(re) lucht dus, die weer zorgt voor geïrriteerde luchtwegen, hoofdpijn en trekkende ogen en huid. Redder in nood: de cyclaam.

Uitzicht

Cyclaam is een heerlijk nostalgische kamerplant die in de 1970’s nog echt als een luxeartikel werd beschouwd. Nieuwe soorten en trendy toepassingen hebben echter voor een ware comeback gezorgd: het hoge harige steeltje en de bizarre bloem die er als een vlinder bovenop zit prikkelen de verbeelding en passen heel goed in een modern interieur.

Wat meteen opvalt, zijn de kleuren van Cyclaam: die kunnen bescheiden en ingetogen zijn, maar ook felrood, shocking pink en diep paars. Dat maakt het vrolijke, opvallende kamerplanten die verkrijgbaar zijn van maatje XL tot XS, zodat er op elke plek, hoe klein ook, een cyclaam kan staan.

De cyclaam kan ook buiten aangeplant worden als vaste plant en mits de juiste verzorging, jarenlang kleur brengen in de tuin. De bloemen van deze plant kunnen glad zijn, maar ook vrolijke franjes hebben, de groene bladeren zijn soms mooi zilvergrijs getekend en hartvormig. Sommige soorten hebben een heerlijke lichte geur. De bloeiperiodes van de soorten zijn zeer uiteenlopend.

Cyclaam – Alpenviooltje, waar planten

artikel cyclaam 3De plant geniet van een plaats in de halfschaduw. Als kamerplant zet je de cyclaam op een plek met veel lichtinval, maar geen direct zonlicht.

Bontgekleurde kamerplant met bloemen

artikel cyclaam 2.pngDe cyclaam ziet er bovendien ook nog eens kleurig en decoratief uit. De rode, roze, witte of bontkleurige bloemen steken opvallend af tegen de sierlijke, witgemarmerde bladeren. De bloemen vormen samen als het ware een team en rijzen op vanuit het hart van de bladeren. De cyclaam bloeit in de huiskamer juist in de wintermaanden uitbundig. De plant vrolijkt zo je huis en je humeur op, een welkom gegeven in de donkere dagen. De cyclaam zorgt dus voor je lichamelijke én geestelijke gezondheid.

Hoe een cyclaam verzorgen?

Wat licht wordt zeker gewaardeerd, maar geen direct zonlicht. Je geeft water op het schoteltje en na een kwartiertje giet je het overtollige water weg. Dit doe je 3x week. Zie er verder op toe dat de temperatuur niet te hoog is, en bied haar in het voorjaar een pot met verse aarde aan.

Dit wist je nog niet:

artikel cyclaam 4Als plant behoort Cyclaam tot de familie Primula (ook bekend als sleutelbloemen). De meeste plantjes worden uit zaad vermeerderd, maar eigenlijk zijn het van oorsprong knolplantjes die op droge bosgrond groeien. Bij Cyclamen die wat ouder zijn, is de knol nog goed te zien. De plantjes hebben van nature een enorme levenslust, groei- en bloeikracht.

Het zijn bovendien expressieve huisgenootjes: menen ze aandacht tekort te komen, dan laten ze meteen demonstratief hun kopjes hangen. Goed verzorgd kunnen ze tientallen jaren oud worden.

 

Bron: 

Mooiwatplantendoen.nl

Groen van bij ons.be

 

Even genieten van vorige zomercreaties op onze fotogalerij